Hey Dolfje Weerwolfje hier.

Dolf update 17-09-2020

Dolf is een jonge Tsjechische wolfhond van 2 jaar, een gecastreerde reu. Dat een wolfhond een aparte hond is om te zien is iedereen duidelijk maar ze zijn ook wezenlijk anders qua karakter en energie. Ga je voor het plaatje bij Dolf dan ga je gigantisch de mist is. Dolf is geen makkelijke jongen. Hij is groot en sterk en het vergt veel inzicht in hondengedrag om hem veilig te kunnen houden. Dolf is naar onbekenden op straat super vriendelijk, ook met andere honden heeft hij geen problemen., grote groepen honden vind hij spannend en zal hij mijden. Dolf zijn issues liggen thuis, in huis met de mensen die hem begrenzen. Dolf heeft EPI (waarvoor hij medicatie krijgt) dit zorgt er voor dat hij erg veel honger heeft geleden voor deze diagnose is gesteld en de behandeling is ingezet. Nog steeds is hij dwangmatig op zoek naar eten met name op de momenten dat hij ineens toch weer een onrustige buik heeft. Hierdoor is hij totaal ongeschikt voor een gezin met kinderen. Op bezoek komende kinderen zijn hier geen problemen maar lopen nooit samen met Dolf als ze eten in hun handen hebben plus dat er continue toezicht is. Een eigenaar voor Dolf zal zijn huis moeten beveiligen tegen een hongerige wolfhond zodat hij niet de kans krijgt om een koelkast open te maken, een royale portemonnee nodig hebben om de medische kosten en zijn dieetvoer te kunnen betalen en een extreem goede kennis van hondengedrag en stress signalen. Dolf gaat alleen mee met mensen waarbij wij het vertrouwen hebben dat ze Dolf veilig kunnen houden. Dolf is geen kennelhond daar word hij erg ongelukkig van. Mee met de auto vind hij inmiddels prima, hij kan zich prima gedragen bij onze dierenarts, houdt van zwemmen en wandelen. Meelopen aan de fiets houd hij helaas maar ca 15 minuten vol. Hij is te porren voor denk en snuffelspelletjes. Hij kent de muilkorf en kan even in de bench, niet als hij alleen is dan komt hij uit de bench door de bench te slopen. Dolf is afgestaan omdat de eigenaar panisch was voor Dolf. Dolf kwam hier broodmager, met giardia en onbehandelde EPI aan.

het bericht over het bezoek aan Dolf van de wolfhondenSOS mensen.

De Tsjechoslowaakse Wolfhond Dolf.

We plaatsen hier een nieuw bericht naar aanleiding van ons bezoek aan Dolf op (29-08-’20)

Gisteren zijn we zeer enthousiast ontvangen door Dolf.

Opspringen en bijten met omklemmen zoals we van deze Wolfhonden wel gewend zijn zonder enige vorm van agressie.

Na kennismaking en de begroeting met de andere honden zijn we met Dolf en 2 andere honden van de roedel het bos ingegaan.

Heerlijk gewandeld en Dolf is sociaal naar en duidelijk naar vreemde honden ook zonder agressie, hij heeft goed contact met Yvette en negeert vreemde mensen of blijft op afstand even observeren en komt vervolgens aansluiten.

Na zo’n 1,5 uur weer terug thuis verliep de begroeting met de andere honden ook prima.

Wat spanning zichtbaar met een Oertype maar dat werd onderling goed opgelost door hun duidelijke communicatie.

Alleen met de reu waar het eerder fout mee is gegaan blijft voor beide een issue waardoor ze van elkaar gescheiden blijven.

De ruimte daar is klein en de bezetting vrij groot voor de oppervlakte maar in gedrag was er niets zorgwekkends en de honden van verschillende rassen gaan prima met elkaar.

Hierdoor is er een gemoedelijke sfeer en rust in de roedel ondanks de verschillende karakters en leeftijden.

Dolf is aanhankelijk, vriendelijk, goed in de communicatie naar andere honden, heeft ontzag voor de stabiele oudere reu, kan goed spelen met de overige honden, is erg 1 baas gericht en is voor het juiste voer goed te motiveren.

Meneer is wel kieskeurig met voer en kan helaas ook niet alles verdragen.

Dolf z’n aandachtspunten zijn dan ook voornamelijk op medisch gebied.

Hij heeft EPI (Alvleesklieraandoening) en krijgt hiervoor Hypoallergenic van RC en Zymoral.

Hierbij krijgt Dolf ook B12 injecties zodra hij weer de behoefte heeft tot het eten van leren spullen.

Dolf heeft gelukkig geen HD maar wel een slechte achterhand.

1 heup is niet perfect maar goed genoeg om te functioneren.

Er is een verdenking op cauda equina op basis van het klinisch beeld en de röntgenfoto.

Een caudalaesie is een vrij zeldzame neurologische aandoening, waarbij de zenuwen van de cauda equina (L1-L5) zijn beschadigd doordat zij bekneld zijn geraakt.

Een CT scan / MRI biedt meer hier meer duidelijkheid in.

Dit is nog niet gedaan ivm de hoge kosten.

Indien de kosten ca 800 euro door fondsenwerving binnen komen zal er een scan gedaan worden.

St.ALert heeft al 1941.43 aan hem uitgegeven er is 415.75 aan donaties voor hem binnen gekomen.

Dolf krijgt hiervoor Corporal en Gabapentine.

Door deze lichamelijke klachten is het aannemelijk dat hij bij pijn of ongemak een korter lontje heeft, meer prikkelbaar is en van daaruit ook agressie vertoont naar Yvette en partner als Dolf z’n bezit verdedigd (leren schoenen of ander (gepikt) object / eten)

Hier is Dolf dan ook heel resoluut in en het gevecht met hem aangaan heeft geen zin.

Z’n bijtkracht is groot en dan gebruikt hij deze ook.

Dolf maakt kasten, deuren en koelkast open, springt over of sloopt hekwerk en pikt graag eten.

Vooral dat laatste is een No Go vanwege z’n EPI.

Hoewel Yvette Dolf het liefst zelf aanhoudt vraagt hij wel 24/7 oplettendheid van beide en vormt hij een risico voor het werk vanuit st.Alert.

Er zijn wat opties voor plaatsing besproken en daar wordt de komende dagen naar gekeken.

Overdracht naar Wolfdog SOS zien zij niet zitten omdat hij dan weer op een onbekende plek komt. De eigenaren en het pension kent hij daar.

Met bovenstaande verduidelijking in z’n aandoening zal Wolfdog SOS ook opnieuw intern moeten overleggen mocht dit wel een optie zijn.

Plaatsing zal vanuit st.Alert direct naar de nieuwe eigenaar gaan. Omdat zich een kandidaat gemeld heeft wordt hier verder meer gesproken
en bespreken Yvette en partner nog een andere optie waardoor Dolf mogelijk kan blijven.

Dolf hecht zich aan 1 persoon en zal de andere leden van het gezin tolereren maar Dolf vergt veel oplettendheid en uiteraard kennis van het ras.

De grote verantwoording is dat de nieuwe eigenaar zich hiervan bewust is en iedereen zorg draagt dat stelen van eten voorkomen wordt.

Dolf is een heerlijke Tsjech waar kwa karakter naar mens en dier niets a-typisch aan is.

Dolf is goed gesocialiseerd bij z’n eerste eigenaar.

Het zijn z’n uit- en aanval momenten naar de eigenaren en het steeds gefocust zijn op eten door z’n aandoening wat bij Dolf voor deze andere kant zorgt.

Bent u deze verantwoorde eigenaar dan kunt u voor een kennismaking met Dolf contact opnemen met Yvette: info@stichtingalert.nl

Dolf update 17-05-2020

Dolf is hier gekomen omdat de eigenaar niet meer bij hem durfde te komen nadat hij gebeten was. Dolf zat in een ren van ca 2 x 1 mtr in zijn eigen poep en pies. De eigenaar vertelde dat hij vond dat de hond vals was en extreem hard beet. Hij wilde hem de volgende dag laten doodschieten.

Deze meneer was de 2de eigenaar. Daarvoor was Dolf van Patricia die hem heel goed gesocialiseerd heeft waardoor hij ondanks maanden in t kenneltje toch erg open is naar mensen toe. Patricia haar man was bang van Dolf door zijn dreigen. Dolf was ca 7 maanden toen hij bij Patricia weg ging. Zij is nog altijd zeer betrokken bij Dolf.

Dolf was erg mager, had flinke diarree, geen bespiering bij het ophalen bij de 2de eigenaar.

Toen ik hem ophaalde reageerde hij in de kennel vriendelijk. Hij wilde er duidelijk uit en stak zijn poten door de tralies, stond op zijn achterpoten te springen maar liet zich door de tralies aanhalen. Toen de kennel open ging, de lijn had ik er al aan gedaan door de tralies heen, racete hij weg. Er was amper houden aan. Hup in een streep naar de auto. Daar wilde hij bij het in de auto zetten gelijk bijten. Ik wilde daar zsm weg en hem veilig stellen omdat hij zo door het dolle heen was dat ik bang was dat hij zou uitbreken. Dus knuffel in zijn bek gedouwd toen hij wilde bijten en hem hup zo in de auto getild. Bench dicht, deur dicht en wegwezen. Iets verder op ff uitgehuild om hoe hij er aan toe was en toen terug gereden.

Thuis Dolf gelijk maar gewassen omdat de lucht niet te harden was en er overal smeer klonten in zijn vacht zaten. Dat vond hij spannend maar hij liet het wel toe.

Toen hij kwam kon hij amper 100 meter lopen.

Wij hebben röntgenfoto’s laten maken en toen was er grote twijfel over zijn heup die deels uit de kom te drukken was. Later bleek de specialist er niet zo’n zorgen over te hebben en stelde dat dit kwam door de slechte voedingstoestand en bespiering. Hij heeft in het begin meerdere keren giardia gehad en bleef diarree houden. Daarom is hij op hypoallergeen voer gezet. Royal canin Hypo allergenic. Ondanks dat bleef hij mager en kreeg hij niet echt goede ontlasting. Nu heeft hij er zymoral bij ( alvleesklier enzym) en dat gaat goed. Hij heeft een periode B12 spuiten gekregen omdat deze waarde door de diarree en slechte voedingstoestand veel te laag was. In de periode dat dit laag was ging hij wanhopig op zoek naar leer om dat in een split second naar binnen te werken. Dit ging tot aan leren halsbanden aan toe, gewoon zo van de nek van een andere hond af gebeten en opgegeten. Op dit moment gaat het zo qua symptomen goed met zijn B12.

Dolf slaapt op de slaapkamer. En elke ochtend als wij wakker worden doet hij voor ons alle ramen op de slaapkamer open en controleert hij even de buitentemperatuur, komt een knuffel op bed halen en gaat weer voor het bed liggen.

Dolf woont hier samen met teven en reuen waarbij het met 1 intacte reu van de zelfde leeftijd niet goed gaat. Het kleinste hondje is 5 kilo de grootste 65 kilo. Het hondje van 5 kilo, een teefje, zet Dolf zo in de hoek. Dolf zelf weegt 39 kilo. Dat mag wat meer worden maar hij is niet meer schokkend mager.

Dolf houd van spetteren in ‘t water en heeft ook al eens gezwommen.

Op straat schrikt hij niet van verkeer en voelt zich ook oké in een winkelcentrum als hij daar maar is met zijn eigen mensen. Dolf is bij ons 2 keer een paar dagen in pension geweest en dat ging prima.

Echter als hij iets eetbaars heeft gepikt dan kom je er niet meer bij in de buurt en gromt hij als je binnen 2 meter komt. Wil je het toch afpakken dan bijt hij. Hij is bijna nooit te porren voor ruilen.

Als Dolf ergens geen zin in heeft dan moet je van goeden huize komen om het hem toch te laten doen. Dit kan gaan over naar binnen gaan, in de auto gaan, aan de riem gaan.. kortom het kan van alles zijn. Hij gaat langzamer lopen, kijkt je een keer waarschuwend aan en ga je door dan zegt hij hap. Die hap kan een blauwe plek of een gaatje tot gevolg hebben of een klembeet waar wij een breakstick voor gebruikten om onze arm weer heelhuids uit zijn bek te krijgen.

Wij hebben inmiddels een goede band opgebouwd door goed gedrag te belonen maar ook het duidelijk aangeven van grenzen. Die grenzen geven Dolf rust en duidelijkheid. Dat heeft hij nodig om respectvol met je te kunnen omgaan anders wordt het happen van kwaad tot erger!

Onze armen zijn niet meer blauw en wij kunnen hem ergens wegsturen als hij daar niet mag komen. Bijvoorbeeld uit de keuken sturen zonder dat dit grommen, dreigen en aanvallen tot gevolg heeft.

Eten stelen blijft een ding.. ook uit de pan of onder je arm door voor je bord. Hier is hij daarom meestal tijdens het eten even in de bench. In de bench als je weggaat is een slecht idee zoals bij de meeste wolfhonden.

Verder is Dolf echt een gezelligheidsdier. Hij ligt graag bij je in de buurt.

Bij het lopen aan de lijn heeft hij een gentle leader om zodat wij niet ‘gras-skiënd’ achter hem aan gaan. Op plekken waar dat verantwoord kan en mag loopt hij meestal los.

Dolf is niet wagenziek, iets wat veel voorkomt bij wolfhonden.

Dolf heeft hier geen problemen met de katten en met de paarden speelt hij. Ook de koeien in de wei vindt hij geweldig leuke speelmaatjes. Hij loopt al huppelend aan de lijn zo te springen dat de koeien vanzelf komen kijken. Waar ze dan voor bedankt worden met een grote lebber van Dolf.

Inmiddels loopt hij 1,5 uur mee in het bos en is zijn bespiering dus ook een stuk beter. Wel loopt hij dan meestal aan een gentle leader. Ook gaat hij mee aan de fiets wat hij ook leuk vind.

Dolf kan deuren open maken zowel naar buiten als naar binnen toe draaiende deuren. De omhoogstaande deurklink is voor hem geen belemmering, de koelkastdeur gaat razend snel open even als kantelramen en ramen waarbij de klink van recht naar beneden ¼ slag omhoog moet.

Waar hij toen hij kwam nog niet over een hekje van 30 cm heen kon stappen zonder te vallen, springt hij nu fluitend over hekken van 120 cm ook vanuit stilstaan. Een keer is hij door het raam naar buiten komen zetten.

Dolf is afgelopen week gecastreerd.

Bovenstaand lezend snap je hopelijk dat Dolf geen beginnershond is, geen hond voor bij kleine kinderen, al is hij hier naar de buurkinderen die op visite komen lomp maar prima. Het is ook geen hond om mee te nemen naar de kantoortuin of voor op een apartementje of die in een hekloze tuin blijft. Denk je wél een passend tehuis voor Dolf te kunnen bieden dan horen wij het graag! Dolf gaat niet gelijk bij het eerste bezoek mee en er is een proefperiode!

De kosten voor een zak RC hypoallergenic 75 euro voor 14 kg

We zijn nu aan het kijken of hij ook tegen de Prins hypo allergenic kan welke 42,50 per zak van 10 kg kost

kosten voor Zymoral 45 euro hier doe je maanden mee.

Dolfje weerwolfje eet 6 bekers brok per dag en is dus een dure kostganger.

Heb je vragen mail dan naar info@stichtingalert.nl Graag horen wij van jouw wat je hem kan bieden voor je langs komt.