Honden Kwis

Vraag 1 – Is een kwispelende hond altijd blij?
A Ja
B nee

Uitleg: Antwoord B is goed.   Een hond kan kwispelen uit blijdschap dan zie je een brede ontspannen kwispel maar ook uit stress of als voorteken van een beet. Zie hier het verschil

https://www.youtube.com/watch?v=mZJ66ryFqaw

https://www.youtube.com/watch?v=4kbhetABlJA
https://www.youtube.com/watch?v=2geqj8aBIvk

Deze vraag is het meest fout ingevuld, tot onze verbazing is er amper een nederlands filmpje over te vinden. Voor ons is dit reden om hier in onze voorlichting meer mee te doen.

Vraag 2 – Hoe aai je een vreemde hond?
A- – over zijn kop
B – eerst aan eigenaar vragen; dan over zijn kop
C – eerst aan eigenaar vragen; dan aan de hond vragen door hem even aan je te laten ruiken, en dan aaien op de borst

Uitleg: Antwoord C is goed Dit antwoord wel vaak goed ingevuld echter niet goed toegepast bij het aaien van onze honden.   Mensen zijn zo lijkt het geneigd om over de hond heen te hangen en hem over de kop te aaien. Ook het aaien met 2 handen kwam veel voor in praktijk. Dit is voor de hond allemaal behoorlijk eng. Een minder zelfverzekerde hond als onze honden kan hier door van zich af happen. Jouw actie maken de hond zo bang dat hij vind dat hij zich moet verdedigen tegen jouw. Probeer op de lichaamstaal van de hond te letten zodat je deze niet angstig maakt. Als een hond niet geaaid wil worden komt dat niet door jouw maar het kan zijn dat hij net even moe is, pijn heeft of gewoon net als wij ook wel eens hebben geen zin heeft. Iemand knuffelen die daar geen zin in heeft is niet erg aardig. Een hond knuffelen, aaien die duidelijk met zijn lichaamstaal zegt nu even niet, is niet aardig. Steek je je hand uit en wil de hond niet snuffelen dan wil hij zeker niet geaaid worden. De volgende keer beter moet je dan maar denken.

Vraag 3 – Een hond die pijn heeft ..… ( welk antwoord is juist)
A – loopt niet achter de bal aan
B – loopt altijd mank
C – kan bijten

Uitleg: Antwoord C is goed. Hier zagen we veel verschillende antwoorden. Een hond die pijn heeft maar zijn bal heeel erg leuk vind loopt ondanks de pijn toch achter die bal aan. Zeker bij een steeds aanwezige pijn kan het zijn dat de hond went aan altijd maar pijn hebben. Maar door het achter de bal aan laten rennen kan het zijn dat je dingen in zijn lijf meer kapot maakt. Bij twijfel over pijn, ga naar de dierenarts! Een hond die pijn heeft zal eerder agressie inzetten en een minder leuk leven hebben.

Bij sommige pijn zoals oorpijn loopt de hond natuurlijk niet mank. Maar ook bij pijn aan zijn pootjes niet altijd. Als alle poten hem zeer doen kan hij niet meer mank lopen. Is hond steeds minder blij, loopt hij langzamer als normaal ga langs je dierenarts!

Een hond die pijn heeft zal sneller agressie is zetten, dus sneller mopperen en/of bijten. Ook wij zijn niet vrolijk als wij veel pijn hebben. Pijn is een van de belangrijkste oorzaken waarom een hond bijt.

Vraag 4 – Waarom bijt een hond ?
A- omdat hij pijn heeft
B – omdat hij zich bedreigd voelt
C – omdat hij iets wil verdedigen
D – alle 3 de antwoorden zijn juist

uitleg: Antwoord D is goed. Een hond bijt als hij pijn heeft. Stel dat een hond oorpijn heeft en jij aait hem over zijn hoofd, raakt per ongelijk zijn oor wat hem heel erg pijn doet.. dan kan hij bijten.

Als een hond bang is voor jij en jij wil hem perse aaien dan kan hij bijten. Ook als hij bang is dat jij zijn bot, bak met voer of mand af wil pakken. Het is een fabeltje dat je alles van je hond moet kunnen afpakken. Je kan je hond wel leren om te ruilen. Afpakken zorg voor meer stress bij de hond, dus meer risico op bijtincidenten. Ruilen zorgt er voor dat de hond het leuk vind dat je bij zijn bak, bot of mand komt. Als je hond dit al moeilijk vind ga dan naar een hondenschool of gedragstherapeut voor hulp en advies. Laat het niet uit de hand lopen. Een simpel testje of je hond het lastig vind dat jij bij zijn bak komt: Gaat de hond sneller eten, meer over zijn bak hangen. Ga direct achteruit en laat de hond met rust. Dit is een lichte mate van bezitsagressie .

Bezitsagressie komt eigenlijk omdat de hond bang is dat hij iets wat hij graag zelf wil houden kwijt raakt. Word jij dan boos, pak je het ruw af word hij de volgende keer nog zenuwachtiger met meer risico’s op bijten.

Soms komt agressie ook door stress stapeling. Bijvoorbeeld omdat de hond sochtends naar de dierenarts is geweest, smiddags ruzie had met een andere honden en wil jij dan savonds de hond aaien dan word het hem allemaal te veel op een dag. https://dierbewust.nl/4-oorzaken-van-probleemgedrag-door-stress-bij-honden/

Vraag 5 – Hoe zie je dat een hond gestrest is als je hem benaderd?
A – dan kijkt hij van je weg, maar houdt je vanuit zijn ooghoeken in de gaten
B – hij begint te trillen
C- hij begint te niezen
D- hij begint te gapen
E- alle 4 de antwoorden zijn goed

Uitleg: Antwoord E is goed. Veel mensen weten dat als de hond gromt, hij iets niet leuk vind. Maar tussen grommen en een beet zit soms maar 1/100 sec. Door te letten op stress signalen kan je eerder zien dat de hond zich niet lekker voelt en daarop reageren.   Boos worden omdat jij of de baas van de hond de hond niet hebben geleerd hoe hij zich in een bepaalde situatie moet gedragen is eigenlijk erg oneerlijk. Begrijpelijk dat je van schrik boos word maar oneerlijk blijft het.

lees hier meer over stress signalen bij honden.
http://www.doggo.nl/artikelen/hondengedrag/stress-signalen-bij-honden/

http://hondenlot.nl/gedragstherapie/stresssignalen.html

vraag 6 – Welke beweringen zijn juist?
1- Een hond bijt minder snel als hij naar jou toe komt ipv dat jij naar de hond gaat
2 – Een hond die ligt te slapen kan wakker schrikken, maar bijt nooit als je hem dan aait
3- Alle honden houden van kusjes krijgen en knuffelen

  • Alle 3 de beweringen zijn juist
  • Geen van 3en zijn juist
  • Bewering 1 is juist
  • Bewering 3 is juist

Uitleg: antwoord C is juist   Door niet naar de hond toe te gaan maar hem naar jouw te laten komen kan de hond zelf kiezen of hij dat durft.   Een hond die wakker schrikt door een aai kan je zeker wel bijten. Stel dat hij net droomde dat hij achterna gezeten werd door een grote enge hond… en jij aait hem.   Het is een fabel dat alle honden houden van knuffelen, aaien en kusjes krijgen. Hou jij er van dat ik je zomaar knuffel en kus? Waarschijnlijk niet. Vooral omdat wij elkaar niet kennen. Het maakt erg uit wie je knuffelt maar ook hoe.   Door een hond met 2 handen om zijn kop te aaien kan hij moeilijker weg draaien als hij het niet meer fijn vind of er gewoon genoeg van heeft. Aaien over zijn kop vinden veel honden eng. Veel met name oudere honden hebben last van hun rug en vinden aaien op die plek dan ook pijnlijk en niet fijn. Door een hond kusjes te geven breng je je gezicht heel dicht bij hem veel honden vinden dat erg eng. Wil je een hond een kusje geven. Kus je hand en laat de hond het kusje opsnuffelen, door aan je hand te snuffelen Ook leuk en veel veiliger! In plaats van knuffelen vind de hond een spelletje doen vaak veel leuker. Bijvoorbeeld een paar snoepjes verstoppen en die de hond laten zoeken. Er zijn spelletjes die meer meer of minder geschikt zijn als spel tussen hond en kind. Stichting Alert hondenopvang wil een kinder club starten waarin dit soort dingen aan bod komen. Houd onze site in de gaten. www.stichtingalert.nl

Vraag 7 welke beweringen zijn juist?
Met een herplaatshond heb je de ellende van een ander.
Een herplaatshond mankeert altijd wat
Een herplaatshond is zielig

A- Bewering 1 is juist
B – Bewering 2 is juist
C- Alle 3 zijn juist
D- Alle 3 zijn onjuist

Uitleg: antwoord D is juist.   Soms moeten honden herplaatst worden omdat hun baasje is overleden. Dan zijn ze wel even zielig maar als ze weer een nieuw fijn baasje vinden zijn ze ook zo weer blij. Een herplaatshond kan er soms helemaal niets aan doen dat hij een nieuw baasje zoekt. Meestal zoeken honden een nieuw baasje omdat mensen onvoldoende beseffen dat de een hond anders is als de andere. De ene soort hond past beter bij je als de andere. Een niet passende hond brengt vaak veel verdriet mee omdat baas en hond zich niet fijn voelen bij elkaar. Laat je goed voorlichten voor je een hond koopt. Neem bij voorkeur iemand mee zoals een honden instructeur die met je mee kijkt die er geen belang bij heeft welke hond je koopt en ook eerlijk durft te zeggen dat een hond misschien soms gewoon geen goede keuze is. Ook stichting Alert kan helpen met het uitzoeken van een passende hond.

Vraag 8 Waarom doen mensen hun hond weg?
A- Vanwege gedragsproblemen
B- Omdat ze meer moeten gaan werken en te weinig tijd hebben voor een hond
C – omdat ze zelf ziek zijn
D- omdat ze het niet meer kunnen betalen
E – alle antwoorden zijn juist

uitleg: Antwoord E . Wist je dat de meeste honden niet dood gaan door ziekte maar door gedragsproblemen. Vaak gaat het om normaal gedrag maar is men vergeten de hond te leren wat wel en niet de bedoeling is in huis, op straat etc. Laat je je hond zich zelf ‘opvoeden’ dat doet hij wat hij zelf denkt dat hem het meeste oplevert. Leer je je hond dat doen wat jij graag van hem wil veel oplevert zoals aandacht, snoepjes, spel, blije baas dan hebt je veel kans dat hij zich goed gedraagt.
Mopper je als de hond stoute dingen doet? Bedenk dan eens of je hem wel hebt geleerd wat de bedoeling is??

vraag 9 Wanneer mag in Nederland een hond loslopen?
A- op de plaatsen waar een bord staat dat dit mag
B – overal
C – alleen als je hond onder commando staat ( dus komt als je hem roept)
D – antwoord A en C zijn beide juist

Uitleg: antwoord D. In Nederland mag een hond los als er een bord staat waar de hond los mag . In sommige gemeentes mag dit ook in het buitengebied standaard echter een hond mag enkel loslopen als hij onder commando staat en geen overlast veroorzaakt. Een losloopgebied is geen etter maar raak gebied! Sta er bij stil dat er ook bange honden lopen, honden met pijn en soms ook mensen die bang zijn voor bepaalde honden omdat ze er nare ervaringen mee hebben. Je hond op mensen al laten racen en er achter aan roepen hij doet niets hoor is erg erg onbeleefd. Je loopt ook het risico dat iemand zo schrikt dat hij je hond schopt, dat een andere hond zo van hem schrikt dat deze hem bijt. Wat de rennende hond bijt misschien wel niet, hij komt zo wel erg imponerend over. Lees hier meer over de honden etiquette. Houd iedereen zich hier aan dan zou Nederland een stuk veiliger worden! http://hondenetiquette.nl/

 

Vraag 10 Welke bewering over Stichting Alert is onjuist
A- stichting Alert helpt alleen honden uit het buitenland
B – onder de mensen die ons helpen loten voor de Grote Club actie te verkopen worden leuke prijzen verloot waaronder tickets voor Ronnie Flex !
C – stichting Alert zoekt vrijwilligers

Uitleg: antwoord A wij vangen hoofdzakelijk gewoon Nederlandse honden op. Van baasjes die er ooit vol goede moed aan zijn begonnen maar zijn ziek geworden, overleden, die de opvoeding toch wat hebben vergeten of een niet passende hond hebben waardoor hond en baas verdrietig van elkaar werden. Wij trainen ze en geven ze een nieuwe start. Ook vangen wij ongewenst zwangere honden op. Dit doen wij met veel liefde maar het kost veel tijd , moeite en geld. Vandaar dat wij altijd op zoek zijn naar leuke ideeën voor geld inzamelingsacties en vrijwilligers.   Die ons mee helpt bij de grote clubactie met loten verkopen maakt als verkoper ook kans op leuke prijzen.

Extra: een pup die te vroeg uit het nest gehaald word, die geen leuke ouders heeft, geen leuke ervaringen heeft op gedaan als pup, geen gezonde ouders heeft of van een broodfokker komt, dus iemand die misschien wel heel aardig is, waar het heel schoon is maar die meer als 1 nest pups te gelijk heeft word vaak een teleurstelling, een extra grote kostenpost door allerlei ziektes en gedragsproblemen. Natuurlijk wil je zo’n hond graag redden maar door jouw geld blijft dit door gaan en komen er weer meer pups in deze ellende en hebben weer meer eigenaren veel verdriet.   Ga er niet kijken en sponsor dit niet alsjeblieft. Twijfel je over een verkoper? Google is je vriend! Google op naam, adres en telefoonnummer!

Extra: Een hond die zich verveeld vertoont sneller probleem gedrag Stichting Alert hondenopvang heeft in wiesel een speeltuin https://www.facebook.com/hondenspeeltuinwiesel Ook is er een losloopveld met 2 meter hoge omheining te huren voor een klein bedrag. Overigens te veel doen met je hond ook weer niet goed. Alles met mate en vergeet niet dat hond ook moet bij tanken door voldoende slaap. Dat houd in voor een pup wel 18 tot 20 uur slapen per dag!

Bedankt voor je deelname en het lezen van deze uitleg. Je kan ons ook volgen via facebook:
https://www.facebook.com/Alerthondenopvang/ of via onze website www.stichtingalert.nl

De winnaar van de kwis is: Silvijn Koens! Slechts 3 formulieren van de 183 waren helemaal goed.